top of page

PALAČINKY S MÁKEM, ŠVESTKAMI A ČOKOLÁDOU

Univerzální recept na palačinkové těsto, to byl pro mě oříšek dlouhou dobu. Vytvořila jsem bez mouky i kravského mléka spoustu variací a zkažených pokusů. Některé byly chutné, některé zase o dost míň. Až jsem došla k těmto poměrům a zatím to nic nepřekonalo. Připravuju palačinky jen na požádání holčiček, takže párkrát do měsíce. Teď se s podzimem nabízela tahle kompletní variace s mákem, povidly a čokoládou. Takže jsem ráda, že vám recept na palačinky můžu konečně předat :) Univerzální těsto získáte bez použití máku (body v postupu č. 4,6,7). Ale tenhle kompletní makový dezert/snídaně stojí rozhodně za vyzkoušení stejně tak.

Množství: záleží na průměru pánvičky,

cca 8 malých, 7 středně velkých, 5 velkých

Příprava: 5 min

Opékání: 10 min

Ingredience na univerzální palačinkové těsto:

3 lžíce mandlové mouky

3 lžíce tapiokového škrobu

3 šťastná vajíčka

5 lžic kokosového mléka /případně mandlového nebo bio kravského

špetka soli a skořice

ghí nebo kokosový olej na smažení

Navíc:

3 lžíce máku

5 švestek

1/2 lžičky skořice

1 lžička ghí

vysokoprocentní čokoláda (90%-100%)

Postup:

  1. Omyjte si švestky, pokrájejte na měsíčky a nechte je na lžičce ghí chvilku opékat. Rychle pustí šťávu, ve které je nechejte krátce povařit. Přidejte skořici, promáchejte a odložte prozatím stranou.

  2. Nakrájejte si pár kostiček čokolády na malé kousky, případně nastrouhejte a odložte stranou.

  3. Mezitím si v mixéru rozemelte mák a nasypte si ho do misky stranou.

  4. Do mixéru teď vložte mandlovou mouku, tapiokový škrob, vajíčka, kokosové mléko, špetku soli a skořici. A mixujte dokud nezískáte hladké tekuté těsto.

  5. Nyní do těsta přidejte 1 lžíci připraveného umletého máku. A krátce vše promíchejte.

  6. Rozpalte si pánvičku na střední plamen (já začínám na 6. stupeň a po druhé palačince vždy stahuju na 5.stupeň z devíti).

  7. Na malém množství ghí smažte palačinky. Zpravidla na střední/menší pánvičce použiju necelé 3 lžíce těsta, které se hned snažím rozetřít do tenké rovnoměrné vrstvy pomocí takové dřevěné špachtle. Palačinku otáčím teprve v momentu, kdy se mi zatáhne těsto na povrchu. Vůbec to netrvá dlouho. Z druhé strany pak smažím jen pár sekund.

  8. Opakujte, dokud nezděláte celé těsto.

  9. Servírování. Připravené palačinky pomažte tenkou vrstvou domácích povidel. Palačinku složte na půl a znovu na půl. Servírujte na talíře. Přidejte navrch povařené švestky, zasypte umletým mákem a čokoládou.

Dobrou chuť,

M.



9 328 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page