Zrovna je sezóna červeného zelí v plném proudu. Takže proč mu nedat prostor hned v hlavní roli :) Salát je inspirovaný waldorfským - jablko, řapíkatý celer, oříšky, majonéza. Ale já si ho trochu pozměnila a chuťově doupravila.. Ze salátu je jednak skvělá příloha, ale zároveň se z něho dá snadno zkompletovat hlavní jídlo. Ladí jak s divokým lososem, tak s pečeným kuřetem.
Množství: 4 porce
Příprava: 20 min
Pečení: 15 min
Ingredience:
1/2 hlávky červeného zelí
2 hrušky / případně jablka
2 hrsti baby špenátu
3 stonky řapíkatého celeru
4 lžíce najemno nakrájeného kopru
3 lžíce kokosového jogurtu / nebo farmářského kravského, kozího či ovčího
2 lžíce domácí majonézy
hrstka vlašských nebo pekanových ořechů
hrstka nesířených sušených brusinek / případně lyofilizovaných brusinek
Navíc:
cca 200g divokého lososa
extra panenský olivový olej
sůl, pepř
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C a vyložte si plech pečícím papírem.
Omyjte a osušte si lososa. Vložte ho na plech, potřete zlehka olivovým olejem a posolte a opepřete dle chuti. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut.
K lososu přidejte na plech na posledních 10 minut také ořechy.
Sloupněte si svrchní listy hlávky červeného zelí, ty se nepoužijou a zelí se takto očistí. Omývat nemusíte. Zelí si rozkrojte na půl a jednu půlku si rovnou schovejte do lednice. Půlku, kterou budete používat, si nakrouhejte a vložte do mísy.
Omyjte a oloupejte (pokud chcete) hrušky. Rozpůlte je, zbavte jadřinců a nakrájejte na plátky. A přidejte k zelí do mísy.
Stejně tak řapíkatý celer, který oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Do mísy také přidejte baby špenát, pokrájené sušené nebo lyofilizované brusinky a kopr.
Vyndejte lososa s ořechy z trouby a nechte chvilku vychladit. Lososa si poté nakrájejte na menší kouksy a přidejte k ostatním ingrediencím do mísy společně s ořechy.
Na závěr přidejte jogurt a domácí majonézu. A vše společně promíchejte.
TIP: Vynechte lososa a servírujte samotné. Salát lze zkombinovat i se zbytky pečeného kuřete.😊
コメント