top of page

SUŠENKY S ČOKOLÁDOU

Nejlepší bezlepkové sušenky s čokoládou, které se mi zatím povedly. O to se musím podělit.. Navíc začíná být takový to počasí na zachumlání se po práci pod deku s pohodovým filmem před sebou. No a k tomuhle psímu počasí jsou sušenky a čaj ideálním společníkem. Původně jsem recept připravovala ve spolupráci se značkou olivových olejů Borges, protože jejich druh Fruity, to je přesně ten tip jemného olivového oleje, který se hodí i na pečení dezertů. Ale chci vám říct, že jdou samozřejmě připravit i s ghí nebo máslem. Užijte si recept a dejte vědět, jak chutnají sušenky vám.

Množství: 12 kousků

Příprava: 10 min

Pečení: 11 min

Ingredience:

1 hrnek mandlí nebo kešu ořechů

(v případě, že máte doma rovnou ořechovou mouku, použijte cca 1+1/2 hrnku)

1/2 hrnku kokosové mouky

1 šťastné vajíčko

1/4 hrnku jemného extra panenského olivového oleje, nejlépe např. Borges Fruity

(použít ale můžete stejné množství změklého ghí nebo másla)

kůra z 1 bio citrónu - volitelně

šťáva z 1/2 půl citrónu - volitelně

špetka vanilky

1 lžička jedlé sody

špetka soli

2-3 lžíce medu - volitelně

1/2 tabulky čokolády 85% a více (nejlépe 100% - tabulka = cca 80g) - případně více

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.

  2. Rozemelte si v mixéru ořechy na mouku. (Případně použijte cca 1+1/2 hrnku přímo mandlové/kešu mouky.)

  3. V míse si smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, přidejte špetku vanilky, jedlou sodu a směs promíchejte.

  4. V jiné misce si prošlehejte tyčovým mixérem vajíčko se špetkou soli, medem (v tekutém stavu) a olivovým olejem, vznikne vám hustší emulze. Tu přelejte do misky se suchými ingrediencemi a pořádně promíchejte a vytvořte hustší těsto.

  5. Pokrájejte si čokoládu na menší kousíčky a jemně ji vmíchejte do připravené sušenkové směsi.

  6. Na plechu vyloženým pečícím papírem tvarujte pomocí lžíce sušenky. (Konzistence by měla být minimálně stejná jako vidíte na fotce níže.)

  7. Sušenky pečte 11 minut nebo dokud nebudou mít lehce nazlátlé okraje - proto raději hlídejte :) Poté sušenky z trouby vyndejte a nechte je zcela vychladnout na mřížce.

TIP: Já miluju sušenky posypané lehce solným květem - ibiškovým, nebo pomeranč&chilli.

M.



5 449 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page