Jahodová sezóna je konečně tu. Spolu s ní i rebarbora, se kterou už tu najdete například recept na galetku. Drobenkovou buchtu si ale uchovejte v paměti i na další sezónní ovoce, které v dalších týdnech přijde, je to recept univerzální. V závěru receptu vás čeká jeden rychlotip.
(Pro podobný recept bez vajíček v základu klikněte sem.)
Množství: cca 12 kousků
Příprava: 10 min
Pečení: 35 – 40 min
Ingredience na těsto:
1 hrnek mandlové mouky
1 hrnek tapiokového škrobu
3 lžíce ghí – v pokojové teplotě
3 šťastná vajíčka
1 lžička skořice
½ lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
1 lžíce medu – volitelně
1 lžička jablečného octu (případně citrónové šťávy)
½ lžičky jedlé sody bez lepku a fosfátů
Ovoce:
3 stonky rebarbory
cca 10 jahod
1 lžíce ghí – v pokojové teplotě
1 lžíce tapiokového škrobu
Drobenka:
1/3 hrnku namletých mandlí/kešu ořechů nebo ořechové mouky
1/3 hrnku tapiokového škrobu
3 lžíce ghí (měkké v pokojové teplotě)
1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového prášku
Postup:
Předehřejte si troubu na 170°C. A vymažte si obdélníkovou/čtvercovou pečící formu na buchtu ghíčkem nebo kokosovým olejem. Případně vyložte formu pečícím papírem.
Očistěte si rebarboru, kterou také ze všech stran oškrabejte škrabkou, zbavíte se tak tuhé vlásčité části, která jinak v dezertech dělá neplechu. Takto připravenou rebarboru si nakrájejte na tenké plátky, případně drobné kostičky.
Omyjte a osušte si jahody a nakrájejte je na podobně velké kousky jako rebarboru. Ovoce smíchejte v míse, přidejte lžíci změklého ghí, vanilku a lžíci tapiokového škrobu a vše pečlivě promíchejte. A prozatím odložte stranou. (Díky tapiokovému škrobu se pečené ovoce krásně po upečení propojí.)
Drobenka. Smíchejte si rukama v misce všechny ingredience na drobenku do konzistence drobeného těsta. A odložte stranou.
Smíchejte si v míse mandlovou mouku s tapiokou, přisypte skořici a špetku soli.
Do jiné hluboké misky vložte vajíčka, ghí, vanilkový extrakt, med a jablečný ocet a vše společně prošlehejte tyčovým mixérem.
Poté přilijte tuto vajíčkovou směs k mandlové mouce s tapiokou a pečlivě promíchejte. Vsypte jedlou sodu a promíchejte znovu.
Těsto vylijte do připravené pečící formy, zasypte ovocnou náplní a zasypte drobenkou.
Pečte přibližně 35 – 40 minut, dokud buchta z vrchu nezačne lehce hnědnout. Poté buchtu vyndejte a nechte ji zcela vychladnout.
Po servírování ji skladujte v uzavřené vzduchotěsné nádobě v lednici.
TIP: Připravte si jen zapečené ovoce s drobenkou, jako rychlý dezert pro návštěvy nebo rychlou svačinku pro děti. :) Do vymazané zapékací misky vložte připravené ovoce jako v receptu a zasypte drobenkou, pečte zhruba 30 minut při stejné teplotě.
Dobrý den, jak velký máte plech, prosím?? Prosím případně i o odkaz na konkrétní nepřilnavý plech. Děkuji moc a hezký den. Kateřina