DÝŇOVÁ POMAZÁNKA

Barevný pomazánky na talířích jsou vždycky lákavý. Nebo alespoň pro mě :) Tahle pomazánka z dýně je skvělá jako dip k mandlovým krekrům, stejně tak jako velká vrstva na bezobilném chlebu. Pomazánku ale můžete použít i ke zbytkům kuřete zabaleného do ledového, římského nebo little gem salátu. Bude skvělá i s trhaným vepřovým masem nebo případně s nalámanou fetou pro ty, kterým nevadí mléčné výrobky.

Množství: cca 500g

Příprava: 10 min

Pečení: 45 min

Ingredience:

cca 500g dýně hokkaido

4 lžíce extra panenského olivového oleje

1 stroužek česneku

1/4 hrnku tahini (pasta ze sezamových semínek)

1/2 lžičky soli

šťáva z 1/2 citrónu

1/2 lžičky sušeného rozmarýnu

1/2 lžičky římského kmínu

čerstvě namletý pepř

Dozdobení volitelně:

čerstvé lístky tymiánu, opražený sezam, olivový olej, solný květ, granátové jablko

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.

  2. Očistěte a omyjte si dýni. Slupku klidně ponechte. Nakrájejte ji na větší kostky a odměřte si 500g. Vložte dýni na plech vyložený pečícím papírem. Mírně ji osolte a pokapejte olivovým olejem a dejte péct zhruba na 45 minut.

  3. Jakmile bude upečená, nechte ji chvilku vychladnout.

  4. Poté ji přendejte do mixéru, přidejte tahini pastu, olivový olej, stroužek česneku, sůl, pepř, citrónovou šťávu, bylinky. Mixujte dokud nezískáte krásně jemnou konzistenci pomazánky. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem a bylinkami dle vaší chuti.

  5. Servírujte buď přímo na kousky bezobilných chlebů - např. tento semínkovo-ořechový nebo zn. PureTaste. Nebo pomazánku dejte do misky, dozdobte dle chuti a k tomu servírujte např. mandlové krekry.

  6. Pomazánku uschovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Po vychlazení také více ztuhne 😋

TIP: Vyměňte dýni v sezóně třeba za cukety nebo lilek a zbytek ingrediencí ponechte. Pohrát si můžete s obměnou bylinek a koření.

M.


621 zobrazení

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz