top of page

KVAŠENÉ BÍLÉ ZELÍ S MRKVÍ A CIBULÍ

Snažím se doma fermentovat vždy na podzim (z posledních lokálních zásob) a pak většinou až na jaře jako teď. Kvašená neboli fermentovaná zelenina je pro tělo skvělým zdrojem prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů i minerálů a díky tomu příznivě ovlivňuje trávení i imunitní systém. Náš i dětí. Fermentovat se dá navíc snad všechna zelenina. Já tu mám na blogu pro vás např. i kvašené červené zelí nebo fermentovanou řepu. A další recepty určitě přibydou.

Množství: cca 3 zavařovačky

Příprava: 15 min

Fermentování: 5-7 dní

Ingredience: 1 bílé zelí 1 červená/žlutá cibule 2 mrkve 2-3 lžičky himalájské soli 2 lžičky čerstvého kopru 1 lžička celého kmínu  pár kuliček pepře

Postup:

  1. Vyvařte si velkou uzavíratelnou sklenici/nádobu, ve které necháte zeleninu kvasit.

  2. Nakrouhejte si zelí na tenké proužky, oloupanou mrkev nahrubo, cibuli na jemné plátky. 

  3. Zeleninu dejte do velké mísy, přisypte sůl, kmín, kopr a případně pepř a důkladně promačkejte, dokud zelenina nepustí šťávu. To zabere nejvíce času (cca 10 minut), ale buďte důkladní. Ochutnejte a přidejte koření podle vaší chuti a ještě čistou lžící promíchejte.

  4. Zeleninu i se šťávou poté napěchujte do připravené nádoby alespoň 5 cm pod okraj. Dejte pozor, aby byla zelenina napěchovaná a ponořená celá ve šťávě, ideálně by měla tekutina přesahovat 1 cm nad zeleninu.

  5. Nádobu zavřete a nechte kvasit při pokojové teplotě alespoň 5 až 7 dní.

  6. Po 5-7 dnech si zelí z kvašáku přendejte do jednotlivých vyvařených sklenic (volte dobrou velikost). Sklenice vložte do lednice a můžete začít postupně konzumovat.

TIP 1: Zelí bude nejlepší cca po měsíci uložení v lednici. Pokud nezískáte z mačkání zelí dostatek šťávy, připravte si nálev z filtrované vody (nebo převařené a vystydnuté) a soli a tím zelí dolijte. Na jeden hrnek vody použijte cca 5 g soli.

TIP 2: Na přípravu kvašené zeleniny je skvělým pomocníkem kvašák, který mívá i keramické těžítko, to pomůže uchovat zeleninu krásně napěchovanou pod tekutinou.

M.


4 229 zobrazení3 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page