top of page

MANDLOVÉ MÁSLO

Ořechová másla. Občas je koupím, ale stejně se mi nejvíce osvědčilo si je doma připravovat sama. Z ořechů, které sama vidím, které si sama opražím v troubě.

Co se týče např. běžně dostupného mandlového másla v obchodech – můžete sehnat krásně světlé krémové (to je pravděpodobně dělané z předem namočených a pak následně usušených mandlí -  tzv. raw), tmavé (z pražených mandlí se slupkou) nebo něco mezitím a to je z pražených blanšírovaných mandlí. Pro tělo je bezesporu nejvíce prospěšné a stravitelné máslo raw, protože se dokáže během správného máčení ořechů odstranit kyselina fytová. Ale pražené mandle dodají máslu zase tu pravou chuť. Navíc se pražením také zbavíte potenciálních škůdců. Já volím vždycky pražené z blanšírovaných mandlí, protože slupka bývá často problém. Pro tělo. Tak se určitě mrkněte na etikety, z jakých mandlí je vyrobeno to, které si chcete právě koupit. Mandle a také mandlové máslo je navíc skvělá potravina pro pleť díky obsahu vitaminu E. Ale doporučuju si hlídat množství, které během dne zkonzumujete, kvůli jejich kalorické hodnotě :)


Pokud vlastníte silnější mixér, příprava domácího mandlového másla nebo jakéhokoliv jiného ořechového či semínkového másla pro vás bude hračka. Ostatní se budou muset obrnit pevnou vůlí a dát máslu čas, aby se neuvařil mixér. Určitě ale snadnějšímu mixování pomůžete např. přidáním kokosového oleje a trochy vody.


Super na tomto receptu je, že k výrobě oříškového či semínkového másla podle tohoto postupu můžete použít i jakékoliv jiné oříšky a semínka.

Množství: cca 300 ml

Pečení: 20 min

Mixování: 3-20min

Ingredience: 4 hrnky blanšírovaných (loupaných) mandlí špetka mořské soli

Přimíchat můžete do již hotového másla také:

raw kakaový prášek, skořici, vanilku, koření dle chuti..

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 150°C a vysypte mandle na plech s pečícím papírem.

  2. Pečte je zhruba 15-20 minut, dokud lehce nezezlátnou. Ale v mezičase je určitě párkrát promíchejte a rozprostřete po plechu.

  3. Potom je vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout.

  4. Vložte mandle spolu se solí do mixéru a mixujte tak dlouho dokud nedostanete krémovou pastu. Pokud vlastníte kvalitní silný robot, zabere vám to pár minut. Pokud ne, může mixování zabrat i 20 minut. Během procesu bude potřeba alespoň dvakrát seškrabat mandle ze stěn mixéru. (Já například ve svém Thermomixu mixuju krátce na co nejvyšší obrátky (cca 9 sekund), poté až 2-3 minuty na 6. stupeň z deseti. Mezitím párkrát seškrabu stěny mixéru.)

  5. Já hotové máslo skladuju v ledničce. Dá se ale skladovat i při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě až týden.

TIP: Mandlové máslo přidávám nejčastěji do datlových kuliček, čokoládové polevy,  smoothies, dresinků, nebo "bagruju" rovnou ze sklenice :) Přidávám ho navrch na banánové lívance nebo paleo palačinky. Mandlovým máslem můžete také naplnit čerstvé medjool datle a pohostit tak například nečekanou návštěvu – datle můžete vidět níže na fotce.

M.


1 629 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page