SLEPOVANÉ ČOKOLÁDOVÉ

Jestli mi tu chyběl nějaký vánoční recept na (ne)cukroví, tak to bylo přesně něco namáčeného v čokoládě. Recept je z lískových ořechů a chuť samotného syrového těsta je sama o sobě fakt skvělá, tak pozor při ujídání.. Doporučuju slepovat domácí marmeládou, na kterou máte postup níže. Nebo domácí nutellou ještě pro čokoládovější zážitek. Obojí je skvělé.

Množství: cca 50 slepených kousků

Příprava: 10 min

Chlazení: alespoň 3 hodiny

Pečení: 8-9 min

Ingredience:

150 g lískových ořechů

50 g mandlové mouky

110 g tapiokového škrobu

50 g raw kakaového prášku

3 šťastná vajíčka

60 g ghí

50 g medu (cca 2 lžíce)

špetka soli

Na dokončení:

domácí brusinkovo-borůvková marmeláda – recept viz níže

(nebo domácí nutella)

90-100 % čokoláda na namáčení

strouhaný kokos

Postup:

  1. Rozmixujte si lískové ořechy do mouky. V mísi ji smíchejte spolu s mandlovou moukou, tapiokovým škrobem, kakaem a špetkou soli.

  2. Do jiné hluboké misky si rozklepněte 3 vajíčka, přidejte k nim ghí a med a ručním tyčovým mixérem promixujte do hladké směsi.

  3. Přimíchejte směs do mísy s moukami. A rukama pečlivě promíchejte a propracujte v kompaktní těsto. Vytvarujte si kouli a dejte alespoň na 3 hodiny (ideálně přes noc) odpočinout do lednice.

  4. Poté si předehřejte troubu na 160 °C a těsto vyndejte z lednice.

  5. Připravte si dva pečící papíry, mezi kterými těsto rozválejte do tenké cca 4 mm placky.

  6. Vykrajujte libovolné tvary, ale myslete vždy na párování a taky na to, že se ještě budou slepovat a namáčet.

  7. Vyrovnejte vykrojené tvary na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct zhruba na 8-9 minut, ne déle.

  8. Po upečení nechte zcela vychladnout.

  9. Mezitím si můžete připravit domácí marmeládu, víz recept níže. Nebo domácí nutellu.

  10. Slepujte jednotlivé kousky k sobě a dejte na chvilku vychladit do lednice.

  11. Mezitím si rozehřejte ve vodní lázni vysokoprocentní čokoládu.

  12. Jakmile bude rozehřátá, jednotlivé slepené kousky do ní namočte – můžete např. půlku tvaru nebo přední část. Položte na chladící mřížku a zasypte místo s čokoládou strouhaným kokosem.

  13. Nechte zcela ztuhnout a poté skladujte v chladu.

Marmeláda, množství na 1 sklenici:

cca 200 g čerstvých brusinek

půl balení mražených borůvek

šťáva z 1 citronu

med podle potřeby

- případně citrusový pektin pro větší želírování a trvanlivost

Postup:

  1. Na středním plameni svařte v malém hrnci brusinky s borůvkami a citronovou šťávou, přidejte med podle chuti.

  2. Jakmile bude vše svařené do marmelády, rozmixujte a můžete přidat špetku citrusového pektinu (doporučený poměr je 10g pro 1 kilo ovoce).

  3. Já ho nepřidávala, protože jsem si dělala marmeládu opravdu jen na toto slepované a na mandlové linecké a nezdálo se mi, že by bylo většího želírování potřeba.

  4. Nechte marmeládu vychladnout a pak mažte a slepujte ;) Pokud byste dělali marmelády více a chtěli byste si ji schovat, stačí ji ještě horkou přelít do vyvařené sklenice a ještě teplé zavíčkovat. Můžete ji pak zavařit při 80° zhruba na 15 minut.

M.


576 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

WAFFLE