top of page

TELECÍ PLÁTKY SALTIMBOCCA SE ŠALVĚJÍ A HRÁŠKEM

Telecí saltimbocca je italská specialita připravovaná z telecího masa (z plátků nebo i závitků) a to společně s plátky prosciutta a šalvějí. Jedná se o rychle připravené a svěží jídlo, ideální na jaro a léto. Tradičně se podává s hráškem, ale telecí plátky jsou chutné i s celerovým pyré, zeleninovými hranolkami či s dýňovým pyré.

Já jsem telecí saltimbocca připravovala (už) před dvěma lety na jarní Gastrokroužek (v průběhu první vlny koronaviru a karantény) v rámci výzvy #varimprosvujpodnik kdy jsem tímto receptem chtěla povzbudit italskou restauraci Taverna v mém rodném městě Rychnov nad Kněžnou. Souběžne vznikl i recept na mrkvový krém.

Množství: 2 porce

Příprava: 5 min

Vaření: 5 min

Ingredience:

cca 300 g telecí svíčkové případně kýty

asi 10 plátků kvalitní parmské šunky (prosciutta)

Zhruba 6 lístků šalvěje

2 lžíce ghí

¼ hrnku suchého bílého vína

balení mraženého hrášku – zhruba 300 g

mořská sůl, pepř

Postup:

  1. Maso si opláchněte a osušte, nakrájejte na tenké plátky o tloušťce půl centimetru a jemně je rozklepejte rukou.

  2. Každý plátek masa osolte, opepřete a zabalte ho do jednoho až dvou plátků parmské šunky a navrch dejte dva lístky šalvěje. Ty zkuste připevnit pomocí párátka. Určitě si nechte alespoň 2 plátky šunky na později do hrášku.

  3. Mezitím si na pánvi rozehřejte jednu lžíci ghí a poté na něm maso zprudka osmahněte. Položte jednotlivé plátky do pánve tak, aby se nejdříve opékala strana se šalvějí. Maso opékejte 2 minuty z každé strany.

  4. Mezitím si dejte vařit vodu do hrnce. Přidejte sůl a hrášek v ní nechte vařit zhruba 1 minutu. Pak ho sceďte a nechte všechnu přebytečnou vodu odkapat.

  5. Nakrájejte si zbylé plátky parmské šunky na malé kostičky a nechte si je připravené u sporáku.

  6. Až bude maso opečené z obou stran, podlijte ho bílým vínem a nechte odpařit alkohol. Pak maso odložte stranou do hlubokého talíře, odstraňte z něj párátka a přikryjte jiným talířem.

  7. Do pánve od masa dejte druhou lžíci ghí, přidejte nakrájenou parmskou šunku a 2 lístky šalvěje. Chvíli restujte a přidejte okapaný hrášek. Dochuťte solí a čerstvým pepřem.

  8. Odpočinuté maso servírujte na talíři přímo na hrášek.

Dobrou chuť,

M.


483 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page