top of page

VANILKOVÉ ROHLÍČKY V BŘEZOVÉM CUKRU

Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky mám sepsaný už dlouho. Jen jsem pořád nebyla spokojená s tím, v čem je obalím. Možností efektu „pocukrování“ je spousta, nejčastěji určitě budete znát kokosovou mouku s vanilkou. Ale prostě to není vůbec ono. Proto jsem dala v mé kuchyni prostor přírodnímu sladidlu – xylitol, známý taky jako březový cukr. A to za účelem dokončení tohoto receptu. Xylitol totiž má s klasickým cukrem společnou strukturu, vzhled i chuť. Mně jeho chuť přijde ale svěžejší, na konci mě jakoby lehce příjemně postudí. Sladivost je přibližná s řepným cukrem, proto ho lze nahrazovat v receptech 1:1. Ale však už mě znáte. Já, pokud chci cokoliv upéct, dosladit, sáhnu nejčastěji po ovoci (datle, banán, jablko), medu nebo výjimečně po javorovém sirupu. Každopádně jakoukoliv sladkost beru jako občasné zpestření a ne naopak. I Vánoce nejraději slavím s jahodovým želé u pusy :)


Březový cukr (xylitol) patří do skupiny alkoholických cukrů. I díky tomu neškodí zubní sklovině. Naopak. V ústech totiž zamezuje vytváření zubního plaku. Proto doporučuju kupovat (i dětem) žvýkačky pouze s tímto sladidlem. Extrahuje se buď z kukuřičných palic (což je určitě ekologičtější způsob) nebo z dutiny a kůry břízy.

Pozor: U xylitolu je ale potřeba si dát pozor na jeho množství. Při nadměrné spotřebě totiž může mít projímavé účinky…

Množství: 50-70 kousků

Příprava: do 10 min

Chlazení: 1 hodina

Pečení: cca 12 min

Ingredience:

100 g mouky z vlašských ořechů

110 g mandlové mouky

2 žloutky od šťastných slepiček – bílky si dejte stranou na kokosky

½ lžičky vanilkového extraktu

špetka soli

100 g másla – změklého

Na obalení:

200 g xylitolu

1 celý vanilkový lusk

Navíc:

tapiokový škrob

Postup:

  1. Smíchejte si v míse mouku z vlašských ořechů spolu s mandlovou a přidejte špetku soli.

  2. Oddělte si dva žloutky, přidejte k nim změklé máslo, vanilkový extrakt a společně promíchejte vidličkou do pasty. Případně klidně použijte ruční tyčový mixér.

  3. Přimíchejte žloutky s máslem do mísy s moukami. A rukama pečlivě promíchejte a projměte v kompaktní těsto. Vytvarujte si kouli a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice.

  4. Poté si předehřejte troubu na 160 °C a těsto vyndejte z lednice.

  5. Připravte si vál, který si lehce pomoučete tapiokovým škrobem, aby se vám s těstem hezky pracovalo a tvarování rohlíčků šlo snadněji. Stejně tak si můžete lehce obalit i prsty a dlaně.

  6. Snažte se brát stejné množství těsta na každý rohlíček, klidně si vytvarujte jeden vzorový, který si odměřte. Pak budete mít jeden jako druhý.

  7. Jednotlivé rohlíčky vyrovnejte na plech na pečící papír a dejte péct zhruba na 12 minut, dokud nebudou narůžovělý.

  8. Mezitím si dejte do čisté mixovací nádoby xylitol. Přikrájejte k němu vanilkový lusk a umixujte do vanilkového moučkového „cukru“.

  9. Jakmile budete mít rohlíčky upečené, nechte je zcela vychladit, ideálně na chladící mřížce.

  10. Poté už jen rohlíčky jednotlivě obalte v připraveném vanilkovém moučkovém „cukru“.

TIP 1: Bezmléčná verze: Prosím, nenahrazujte máslo za ghí 1:1. Ale použijte následující poměry: 50 g změklého ghí, 1 celé vajíčko + 1 žloutek a přidejte navíc 30 g mandlové mouky, zbytek ingrediencí ve stejném poměru.

TIP 2: Místo vlašských ořechů se nebojte klidně použít lískové ořechy (v poměru 1:1).

TIP 3: Použijte na tvarování silikonovou formu na rohlíčky, pracuje se s ní jedna báseň. Seženete např. v domácích potřebách Orion.


3 184 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page