SLANÉ ZELENÉ LÍVANCE S RICOTTOU Z MAKADAMOVÝCH OŘECHŮ A PEČENOU SLANINOU

Slané bezlepkové lívance, které jsou plné špenátu a pažitky. Tento recept jasně volá po jaru a létu, ale pokud míváte zásoby špenátu (či kadeřávku) v mrazáku, tak vám recept poslouží po celý rok. Ricottu z makadomých ořechů můžete znát už z tohoto receptu, tak jsem moc ráda, že vám ho mohu připomenout. Pokud vám ale nevadí mléčné výrobky, tak si klidně naservírujte lívance s čerstvým žervé místo ořechové ricotty. Nepřehlídněte pod postupem tipy, co dalšího se k lívancům hodí.

Množství: 12 lívanců

Příprava: 15 min

Opékání: 8 min

Ingredience na těsto:

2 hrsti pokrájeného čerstvého špenátu či kadeřávku

(lze použít i mražený)

3 šťastná vajíčka

3 lžíce mandlové mouky

3 lžíce pažitky

šťáva z poloviny citrónu

1/2 lžičky soli

1/4 lžičky jedlé sody

pepř

ghí nebo kokosový olej na opékání


Ricotta z makadamových ořechů:

1/2 hrnku makadamiových ořechů

1/4 lžičky soli

1 lžička šťávy z citrónu

cca 60 ml filtrované vody

volitelně – lžička fermentových citrónů


Dále navrch:

cca 12 plátků slaniny bez cukru

ředkvičky

avokádo - volitelně

pažitka, jarní cibulka

microgreens

Postup:

  1. Rozehřejte troubu na 160°C, vyložte plech pečicím papírem a vyskládejte na něj jednotlivě vedle sebe slaninu. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 12 – 15 minut, dokřupava.

  2. Připravte ořechovou ricottu. Ve vysokorychlostním mixéru umixujte všechny ingredience do hladka. Podle potřeby přidejte více vody, ale výsledná konzistence ořechové směsi by měla připomínat právě ricottu. Dejte ji prozatím odpočinout do lednice.

  3. Nyní připravte těsto na lívance. Vložte do nádoby mixéru všechny ingredience a umixujte na hladké těsto – aby se vám špenát skutečně rozmělnil do ztracena, mixujte alespoň minutu a půl až dvě minuty.

  4. Ve velké pánvi nechte rozehřát ghí na středním plameni a pomocí lžíce tvořte lívance – použila jsem dvě lžíce těsta na jeden lívanec. Případně použijte přímo lívanečník.

  5. Opékejte dozlatova z obou stran.

  6. Omyjte a pokrájejte ředkvičky, připravte pažitku a microgreens, vyndejte z lednice ricottu z makadamových ořechů a servírujte.

  7. Lívance potřete vrstvou ricotty, poklaďte navrch plátky ředkviček, slaninu, pažitku a microgreens. Servírujte zvlášť nebo vrstvěte na sebe.

TIP 1: Servírujte s vajíčkovým salátem, mačkaným avokádem, vejcem natvrdo nebo volským okem, míchanými vajíčky.

TIP 2: Udělejte z lívanců waffle, jednoduše jen připravte těsto ve wafflovači.


Dobrou chuť,

M.


629 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše