Slané bezlepkové lívance, které jsou plné špenátu a pažitky. Tento recept jasně volá po jaru a létu, ale pokud míváte zásoby špenátu (či kadeřávku) v mrazáku, tak vám recept poslouží po celý rok. Ricottu z makadomých ořechů můžete znát už z tohoto receptu, tak jsem moc ráda, že vám ho mohu připomenout. Pokud vám ale nevadí mléčné výrobky, tak si klidně naservírujte lívance s čerstvým žervé místo ořechové ricotty. Nepřehlídněte pod postupem tipy, co dalšího se k lívancům hodí.
Množství: 12 lívanců
Příprava: 15 min
Opékání: 8 min
Ingredience na těsto:
2 hrsti pokrájeného čerstvého špenátu či kadeřávku
(lze použít i mražený)
3 šťastná vajíčka
3 lžíce mandlové mouky
3 lžíce pažitky
šťáva z poloviny citrónu
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky jedlé sody
pepř
ghí nebo kokosový olej na opékání
Ricotta z makadamových ořechů:
1/2 hrnku makadamiových ořechů
1/4 lžičky soli
1 lžička šťávy z citrónu
cca 60 ml filtrované vody
volitelně – lžička fermentových citrónů
Dále navrch:
cca 12 plátků slaniny bez cukru
ředkvičky
avokádo - volitelně
pažitka, jarní cibulka
microgreens
Postup:
Rozehřejte troubu na 160°C, vyložte plech pečicím papírem a vyskládejte na něj jednotlivě vedle sebe slaninu. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 12 – 15 minut, dokřupava.
Připravte ořechovou ricottu. Ve vysokorychlostním mixéru umixujte všechny ingredience do hladka. Podle potřeby přidejte více vody, ale výsledná konzistence ořechové směsi by měla připomínat právě ricottu. Dejte ji prozatím odpočinout do lednice.
Nyní připravte těsto na lívance. Vložte do nádoby mixéru všechny ingredience a umixujte na hladké těsto – aby se vám špenát skutečně rozmělnil do ztracena, mixujte alespoň minutu a půl až dvě minuty.
Ve velké pánvi nechte rozehřát ghí na středním plameni a pomocí lžíce tvořte lívance – použila jsem dvě lžíce těsta na jeden lívanec. Případně použijte přímo lívanečník.
Opékejte dozlatova z obou stran.
Omyjte a pokrájejte ředkvičky, připravte pažitku a microgreens, vyndejte z lednice ricottu z makadamových ořechů a servírujte.
Lívance potřete vrstvou ricotty, poklaďte navrch plátky ředkviček, slaninu, pažitku a microgreens. Servírujte zvlášť nebo vrstvěte na sebe.
TIP 1: Servírujte s vajíčkovým salátem, mačkaným avokádem, vejcem natvrdo nebo volským okem, míchanými vajíčky.
TIP 2: Udělejte z lívanců waffle, jednoduše jen připravte těsto ve wafflovači.
Dobrou chuť,
Comments