top of page

VEPŘOVÉ TRHANÉ MASO

Vepřové trhané připravuju poslední dobou dost často a i vy jste si toho všimli na mých sociálních sítích, tak jsem pro vás sepsala postup včetně tipu pro pomalý hrnec v závěru. Tohle maso je prostě báječně šťavnaté, tak akorát ostré a přitom se dá servírovat na spoustu způsobů. Určitě si klidně připravte rovnou dvojnásobné množství, protože tohle je i skvělé zbytkové jídlo, které se dá krásně zkombinovat. Má nejoblíbenější kombinace je na listech Little gem salátu nebo listech čekanky, s mačkaným avokádem a rajčatovou salsou. Maso je ale skvělé i s celerovým pyré nebo květákovou rýží i kaší. Na domácí tortile - použijte třeba recept z toho receptu. A také na semínkovo-ořechovém chlebu.

Množství: 3 větší porce

Příprava: 15 min

Pečení: 2,5 hod

(Pomalý hrnec: 8 hod)

Ingredience:

cca 500 g vepřové plece nebo krkovice od farmáře

1+1/2 lžíce sádla

1 cibule, nakrájená najemno

2 stroužky česneku, utřené

1 lžička soli

1 lžička černého pepře

1/2 lžičky mletého chilli

1/2 lžičky mleté skořice

Na dokončení:

cca 1/2 hrnku jarní cibulky, nakrájené na kolečka, včetně zelených částí

čerstvý pokrájený koriandr - volitelně

šťáva z 1 limetky

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 180°. Maso si omyjeme, osušíme a nakrájíme na velké kostky. Poté osolíme a opepříme ze všech stran.

  2. V hluboké pánvi/pekáčku, který budete moct přesunout do trouby, rozpustíme na středním plameni sádlo. V rozpáleném tuku opékáme maso ze všech stran zhruba 3-4 minuty. Maso pak z pánve vyndáme a odložíme stranou.

  3. Nyní do stejné pánve vsypeme cibuli a opékáme ji na výpeku z masa zhruba 5 minut, dokud nezesklovatí. Přidáme česnek, který necháme rozvonět, a přitom rychle mícháme, ať se nepřichytí. Vlijeme hrnek vody, přidáme skořici a chilli. Vrátíme do pánve také maso a přivedeme vše k varu.

  4. Poté pánev přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme péct do trouby na dvě a půl hodiny. Maso bude potřeba alespoň dvakrát otočit. Hotové maso by mělo jít snadno dělit/trhat od sebe vidličkami.

  5. Hotové vepřové maso vyndáme z trouby a přesuneme do mísy. Vidličkami natrháme, zalijeme ho vypečenou šťávou, přidáme šťávu z limety, jarní cibulku a koriandr. Případně můžeme dosolit.


TIP: Maso se dá připravit i v pomalém hrnci. V tomto případě nechte klidně maso v jednom kusu. Maso osolte a opepřete, přisypte skořici a chilli ze všech stran. Dno pomalého hrnce vymažte stejným množstvím sádla jako je v receptu, vsypte nakrájenou cibuli, vylisovaný česnek, vložte maso a zalijte hrnkem vody. Nastavte nízký výkon (I.stupeň) a nechte pomalit 8-10 hodin (klidně přes noc nebo než půjdete do práce). Ke konci času maso ve šťávě otočte a potřete ze všech stran. Zapněte si troubu s funkcí gril na vysokou teplotu a vložte vnitřní nádobu hrnce s masem dovnitř. Pečte maximálně 15 minut. Maso si potom natrhejte jako v bodě 5.

M.


6 253 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Napiš mi svůj email a já ti pošlu vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz

bottom of page